13/14.06.2105. године, Бечеј и Нови Бечеј

"Викенд родитељства 2015." је манифестација одржана у намери да се последњи викенд у школској години оплемени различитим културно, образовно, спортским такмичарским садржајима за ученике, родитеље и наставнике две суседне општине суорганизатора, као и учеснике форума "Од куће до школе" и "Од школе до куће".

Форум је одржан као подршка да се у мањим срединама организују друштвено важни догађаји, па су поред представника Народне скупштине Републике Србије, у програму учествовали и представници министарстава просвете, телекомуникација и унутрашњих послова, стручни сарадници и председници актива директора основних школа из десет општина у АП Војводини.

Форуму су претходиле две ученичке дебате на по једну од тема у свакој школи, односно у ОШ "Јосиф Маринковић" из Новог Бечеја - "Од куће до школе" и у ОШ "Здравко Гложански" из Бечеја - "Од школе до куће".

Закључци ученичких дебата и ставови радног форума у општинској сали, обједињено представљају платформу за завршну сесију која ће бити организована у јесењем периоду. Укупни закључци су објављени на прес конференцији и представљају полазни документ за будуће дебате, округле столове и конференције у школској 2015/16. години.

 

У суботу су организовани ученички програми на теме:
- саобраћај - представа у вртићу, трибина "Саобраћајна писменост" и саобраћајни полигон (секција Саобраћајне школе Нови Сад и Управе саобраћајне полиције Зрењанин)
- шах - у скупштинској сали, трибина „Стрпљење и мудрост“ и шаховски турнир „Сваки потез је важан“ (Бранко Стевановић - писац за децу, Бојан Лукајић - национални мајстор)
- ђачка сликарска колонија на Фантасту - „Кроз време и простор“ (Драган Карлаварис, Друштво педагога ликовног васпитања Војводине)
- изложба радова - "Весело лице породице" у Дому културе,
а у недељу еко-турнир на обали Тисе:
- тандем пецање „Родитељ и ја“,
- одбојка на песку - пријатељски меч тачно у подне „Бечеј-Нови Бечеј“.

За наставнике је организован едукативни програм "Ефикасно дисциплиновање: приступи и технике", Невена Ловринчевић дипл. психолог, док је за учеснике форума организована посета Ђачком кутку и Ученичкој задрузи ОШ "Јосиф Маринковић" и етнолошком музеју "Главашева кућа".
За родитеље, повртаре и остале заинтересоване грађане из локалне самоуправе, организована је радионица "Биобашта" чији је циљ да се подстакне удружена органска производња у домаћинствима у личне и комерцијалне сврхе, која ће бити промовисана кроз рад ученика у школи на школској биобашти.

Након програма, организован је радни ручак на тиском кеју, где је била поставка "Театра старих заната" у оквиру вечерње манифестације "Тиса река љубави".