У оквиру сарадње са Савезом за школски спорт Војводине на реализацији седме „Спортске олимпијаде школске омладине Војводине“ (СОШОВ) од 30.маја до 01.јуна 2014. године у Сомбору, организован је програм едукације КУЛТУРА ЗДРАВЉА, као ванспортски садржај.

Савез за школски спорт Војводине - Школска олимпијада Сомбор

Програм едукације је организован у сарадњи са Друштвом лекара Војводине – Српског лекарског друштва на теме „Здрава исхрана“, „Штетност енергетских напитака“ и „Значај кретања и правилног држања тела“ од стране др Драгославе Чубрило, нутриционисте и др Јелене Зелић, специјалисте хигијене из подружнице „Сомбор-Апатин“ и MSc Николе Јефтића „Schrot“ терапеута из Новог Сада.

Програм је организован за групе ученика, наставника и за комбиноване групе од око 30 учесника, а како је био саветодавног карактера, нису кориштени упитници и евалуациони формулари, већ су кроз предавања испитивана мишљења ученика и анализирани њихови ставови према темама.

Највеће интересовање је привукло предавање у вези правилног држања тела, јер је публика (спортска ученичка популација) истовремено заузимала правилан став приликом седења, али и због препознавања правилиног начина одржавања својих тренинга у односу на неправилне, који могу више и да штете здрављу него што доприносе.

По питању здраве исхране, евидентно је да веома мали број ученика заиста води рачуна о томе, понајвише услед превише времена проведеног у школи, као и због слабе промоције здраве хране у односу на популарну „брзу“. Енергетски напитци се, наводно слабо користе, али када се под њима подразумевају и Кока-кола и остали такозвани газирани сокови присутни на нашем тржишту, ситуација се драматично мења.

Задоваљство нам је да можемо да закључимо да су сви програмски темати реализовани на задовољство публике, предавача и организатора.

 

< ПРЕТХОДНА              СЛЕДЕЋА >