Kако би ширили пријатељство, дух ферплеја и космополитенизма организоване су посете школама од стране представника репрезентација и дипломатског кора држава које су Медијске секције имале као тему у оквиру пројекта Светско првенство у рукомету за жене - Србија 2013.

Многе репрезентације се изразиле интересовање за посетом школама, али су згуснути распоред турнира и ригорозност стручних тимова онемогућили посете у ширем обиму.

Тако су представници три репрезентације дале додатну вредност овом светском првенству и поставиле темељ даљем развоју пријатељства на основу овог планетарног спортског догађаја који је организован у нашој држави.

Тунис

Након изванредне и изузетно исцрпљујуће утакмице, али и несрећног пораза од фаворизоване репрезентације Мађарске, рукометашице и представници стручног штаба Туниса су радо прихватили предлог за посету основној школи "Петефи Шандор", која је као темат спремила презентацију Туниса.

Приликом посете репрезентација је уз гостопримство директора обишла школу и задржала се у фискултурној сали, где су на часу физичког васпитања са ученицима играли цица-маце, шутирали седмерце и потписивале лопте које смо поклонили школи у склопу промоције Светског првенства у рукомету за жене - Србија 2013.

На самом крају, одржан је и неформалан час историје од стране професора историје који је дошао да поздрави госте.

Немачка

Тренер немачке репрезентације Хајне Јенсен и представник омладинске школе рукомета Георг Кларк су посетили основну школу "Јожеф Атила", где су дочекани од стране директора и представника медијске секције са симболичном изложбом Немачке из угла културе и спорта.

Након интервјуа медијске секције, с обзиром да репрезентативке због обавеза нису биле у могућности да посете школу, гости су предложили да понесу лопте које су током промоције остављене школи, како би их читава репрезентација потписала. Осим потписаних лопти школи су поклоњени разни реквизити за обележјем Немачке репрезентације.

Аустралија

У оквиру програма Хабитат - Златно образовање, након интервијуа и оствареног пријатељства са репрезентативкама Аустралије, пореклом из региона бивше Југославије, ученицима основне школе "Прва војвођанска бригада" велику част је својом посетом указала и амбасадор Аустралије, њена екселенција гђа Џулија Фини.

У оквиру програма организованог од стране управе школе и тимова ученика и наставника медијске и рукометне секције, изведен је музичко-сценски перформанс и симболичан ревијални рукометни меч између репрезентација Аустралије и Србије.

Такође, у оквиру изложбе Абориџинске културе одржане у Музеју Војводине, представници школе и медијске секције су позвани од стране гђе. Фини да присуствују отварању. Отварање изложбе је уприличио и г.Вања Вученовић, помоћник Градоначелника Новог Сада за културу, уједно бивши ученик ове школе.

 

< ПРЕТХОДНА              СЛЕДЕЋА >