2005Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у октобру 2015.год. програм Златно образовање са тематом "Биобашта" изабрало за програм од посебног значаја.

Глобални значај васпитања грађана о неопходном односу са природом и здравом храном може да илуструје фотографија са обележавања 60 година од завршетка Другог светског рата, где је на једном од централних тргова у Бечу била постављена башта са симболичних 60 култура, како грађани не би заборавили да је за време рата и фашизма живот зависио од мало земље и повртарских култура на њој.

У сарадњи са др Бранком Лазић професор емеритус на Пољопривредном факултету и Институтом за ратарство и повртарство осмишљен је програм организовања мреже школских биобашта. Од основних еколошких знања која се примењују у органској производњи, посебно биобаштенској производњи и практичне примене у оквиру школског простора различите величине, развија се знање о производњи квалитетне и здравствено безбедне хране, рационалне исхране изграђујући свест да је човек одговоран за очување биодиверзитета.

Школска биобашта

Прва радна акција уређења био-баште организована је у дворишту основне школе "22. август" у Буковцу са циљем да се деци приближи предмет Чувари природе у корелацији са Биологијом.

Учитељице Клаудије Стојчевски и Драгица Тривунџић и око 60 ученика четвртог разреда, кроз стручну подршку програма "Златно образовање" и проф. др. Бранке Лазић, реализовале прву школску биобашту.

Промоција

Деца школе у Буковцу су била одушевљена радом и личним учинком у уређењу школске Био-баште, где су учешће узели и чланови Медијске секције школе који су пратили развој баште и промовисали је као добар пример осталим школама.

Тако је организовано и гостовање екипа Новосадске ТВ и ТВ Пинк са циљем да се популаризује школски рад и да своје искуство пренесу вршњацима.

Архео-ботаничка башта

У складу са меморандумом о сарадњи са Музејем Војводине, у оквиру програма "Златно образовање" за тим медијске секције из Буковца је организована презентација Архео-ботаничке баште од стране кустоса Александра Медовића.

Програм је имао за циљ да у корелацији предмета Историје и Биологије ученике проведе кроз живот друштвених заједница на овим просторима у давној прошлости.

Како би имали потпуно искуство, ученици су добили семена ових архео врста којим су проширили културе у својој школској Био-башти.

< ПРЕТХОДНА              СЛЕДЕЋА >